Bûche według przepisu Laurence

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 jajka

  • 120 gr mąki
  • 100 gr cukru

Kalkulator wag i miar

Przepis

1. Zmiksować jajka z cukrem, potem dodać przesianą mąkę.
2. Rozłożyć masę na blasze na papierze do pieczenia posmarowanym masłem. Następnie włożyć do piekarnika na 20 minut na 160°C. Wyjąć na wilgotną szmatkę, potem zawinąć. Odstawić.

Krem na maśle:
1. Przygotować syrop z 80 gr wody i 200 gr cukru. Ubić 2 białka. Zmiksować 4 żółtka z 100 gr cukru.
2. Dodać cukier do obu mas mieszając cały czas.
3. Rozpuścić 100 gr gorzkiej czekolady, następnie dodać ją do żółtek.
4. Zmiksować 200 gr masła, potem dodać do niego masę żółtą, na końcu masę białą.
5. Ostudzić w lodówce, po czym rozsmarować na roladzie.
6. Udekorować i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE