Gnocchi z koziego sera z sosem paprykowym

Gnocchi z koziego sera z sosem paprykowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Sos paprykowy:
¼ szklanki oliwy
1 szklanka cebuli, pokrojonej na plasterki
2 ½ szklanki czerwonej papryki pokrojonej na plasterki, bez pestek
¾ szklanki wytrawnego białego wina
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego oregano
sól i pieprz

Gnocchi z koziego sera:
450 g koziego twarogu
3 łyżki drobno posiekanej dymki
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
½ łyżeczki soli

Przygotowanie
Rozgrzej rondel na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i duś przez 5 min, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, przesmaż mieszając przez 3 min, a następnie wlej wino, wsyp tymianek oraz oregano i duś na małym ogniu ok. 10 min pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij rondel z ognia, zmiel zawartość na gładkie purée, przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku i odstaw na bok.
Wymieszaj kozi twaróg z dymką, natką, skórką z cytryny i żółtkami, aż masa będzie gładka. Ubij białka z solą „na sztywno” i delikatnie wmieszaj do masy serowej w dwóch porcjach.
Zagotuj 4 litry wody i hojnie posól. Kładź łyżeczką ciasto serowe na wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3 min). Delikatnie wyjmuj kopytka na talerz łyżką durszlakową. Podgrzej sos, nałóż do głębokich talerzy, a na wierzch nakładaj porcje gnocchi i od razu podawaj.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE