Domowa chałwa

Domowa chałwa zobacz Domowa chałwa 2018-06-19 12:19:32
Domowa chałwa
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • Składniki:
  • 500 g sezamu
  • miód do smaku
  • laska wanilii
  • 100 g niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy).
Dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.
Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE