Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 100 g sera pleśniowego
- 3 łyżki śmietanki
- sok z jednej cytryny
- 0,75 szklanki Martini rosato
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść włoskich orzechów
Przygotowanie:
Utrzyj lub drobno pokrusz ser. Wymieszaj ser ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekrój gruszki i usuń gniazda nasienne. Przemyj gruszki sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż masę serową. Ułóż gruszki w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej wermut. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 40 minut. Upraż orzechy na suchej patelni. Posyp upieczone gruszki orzechami, tuż przed podaniem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Desery
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Kamileczka 9 lat temu
MMMMMMM po prostu pyszności. Ser pod każdą postacią jest super sprawą :) Ostatnio odkryłam we wpisie na blogu klubu miłośników dobrej herbaty Dilmah jego nowe połączeni, nomen omen z herbatą :) no po prostu coś wspaniałego.