Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym zobacz Gruszki zapiekane z serem pleśniowym 2018-06-19 12:28:22
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietanki
  • sok z jednej cytryny
  • 0,75 szklanki Martini rosato
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść włoskich orzechów

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Utrzyj lub drobno pokrusz ser. Wymieszaj ser ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekrój gruszki i usuń gniazda nasienne. Przemyj gruszki sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. W miejsca po gniazdach nasiennych włóż masę serową. Ułóż gruszki w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej wermut. Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 40 minut. Upraż orzechy na suchej patelni. Posyp upieczone gruszki orzechami, tuż przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kamileczka 7 lat temu

MMMMMMM po prostu pyszności. Ser pod każdą postacią jest super sprawą :) Ostatnio odkryłam we wpisie na blogu klubu miłośników dobrej herbaty Dilmah jego nowe połączeni, nomen omen z herbatą :) no po prostu coś wspaniałego.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE