Pudding ryżowy z owocami w syropie

Pudding ryżowy z owocami w syropie
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1,5 l mleka pełnotłustego
  • 300 g ryżu krótkoziarnistego
  • 15 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona
  • 100 g sparzonych i obranych ze skórki migdałów, posiekanych
Owoce w lekkim syropie:
  • 500 g wypestkowanych czereśni lub wiśni
  • 100 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki mączki z maranty
  • kirsch, do smaku (opcjonalnie)
Do podania:
  • 100 g bitej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do dużego rondla wlej mleko, dodaj ryż, masło, cukier i wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, kiedy zaczyna wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 30 min, często mieszając, pilnując, by ryż nie przywarł do dna.
W tym czasie przygotuj owoce w syropie. Włóż czereśnie lub wiśnie do rondelka, wsyp cukier, wlej sok z cytryny i 300 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotuj, aż owoce zmiękną. Wymieszaj mączkę z maranty z odrobiną wody i wlej do owoców, wymieszaj, poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Wlej kirsch, jeśli go używasz.
Wymieszaj posiekane migdały z puddingiem. Podawaj z bitą śmietaną i dużą łyżką owoców.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE