Buraczano-jaglane burgery roślinne

Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 upieczone buraki
- 2 cebule
- 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego
- mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka
- przyprawy:
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka czarnuszki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 2-3 szczypty mielonej kozieradki
- sól i pieprz do smaku
- do panierowania:
- sezam, pestki słonecznika, płatki zbożowe
Przygotowanie:
Włóż do miski kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na maśle klarowanym cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.
Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.
Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dobre dla dzieci
Dania dietetyczne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze