Curry z jackfruita

Curry z jackfruita
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 400 g ugotowanego młodego jackfruita lub zielonego z puszki (nie ze słodkiej zalewy!)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 cm imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 liście kaffiru
  • 1 - 2 łyżki oleju
kilka gałązek kolendry
  • kilka wąsów szczypioru
  • ½ łyżeczki prażonego chili
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 - 4 łyżki sosu sojowego
Do podania:
  • liście kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Czosnek, imbir, szalotkę, trawę cytrynową i liście kaffiru posiekać. Na dnie patelni lekko rozgrzać olej i dodać wszystkie produkty, smażyć 1 minutę do momentu, aż zaczną pachnieć. Następnie zsunąć do blendera i zmiksować na pastę z kolendrą, szczypiorem, chili, solą i cukrem. Na koniec dodać sos sojowy

Kiedy pasta jest gotowa na dnie tej samej patelni rozgrzać małą ilość oleju i dodać jackfruita. Smażyć przez 2 - 3 minuty po czym dodać pastę i szybko wymieszać. Dusić ostatnich kilka minut, na koniec posiekać kolendrę i część wsypać do curry, a resztą posypać. Podawać z ryżem jaśminowym lub sticki rice.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE