Marcepanki

Marcepanki zobacz Marcepanki 2018-06-19 12:18:44
Marcepanki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • szklanka migdałów
  • ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z buraka
  • wanilia naturalna w proszku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga! masa nie może być zbyt rzadka).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE