Marcepanki

Marcepanki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • szklanka migdałów
  • ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z buraka
  • wanilia naturalna w proszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga! masa nie może być zbyt rzadka).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA