Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso

Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
6

Przepis


Glazura z miso:
½ szklanki jasnej pasty miso (dostępnej w sklepach z azjatycką lub zdrową żywnością)
2 łyżki miodu
2 łyżki mirinu albo sake

Pozostałe:
2 bakłażany
450 g dużych przegrzebków
1 łyżka lekko uprażonego ziarna sezamowego

Przygotowanie
Wymieszaj składniki glazury i wstaw do lodówki przed użyciem. Rozgrzej grill. Pokrój bakłażany pod kątem w plastry o grubości nieco ponad 1 cm. Grilluj je do miękkości, a po ok. 3 min odwróć na drugą stronę. Za pomocą pędzla posmaruj plastry bakłażana po przypieczonej stronie, odwróć i piecz jeszcze 1 min. W tym czasie posmaruj plastry glazurą z drugiej strony, odwróć, a po minucie grillowania przełóż na talerz i odstaw. Powtórz te same czynności z przegrzebkami. Podawaj bakłażany i przegrzebki na gorąco, posypane ziarnem sezamowym.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE