Zupa rybna

Zupa rybna zobacz Zupa rybna 2018-06-19 12:26:27
Zupa rybna
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Składniki:

  • 1 tuszka karpia
  • 2 płotki
  • 1 okoń
  • 3 raki
  • 4 pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek selera naciowego
  • 1 koper włoski
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • odrobina koniaku
  • puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • Szyjki rakowe w cieście:
  • garść szyjek rakowych
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • odrobina wody mineralnej
  • sól

Kalkulator wag i miar

Przepis

Warzywa pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie i oleju rzepakowym. Dodaj gałązkę tymianku, kawałki ryb i raki. Dorzuć gwiazdkę anyżu i kilka ziaren ziela anielskiego i podsmażaj, mieszając, jeszcze przez 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podgotuj chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Z jaj, mąki kukurydzianej, wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE