Zapiekanka z kurczaka

Zapiekanka z kurczaka
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.126)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:


Kurczak i bulion
2 duże kurczaki, pokrojone na części
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
6 liści laurowych

Warzywa
2 bulwy kopru włoskiego, z odciętymi wierzchołkami, pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 duże opakowanie młodej marchewki
8 cebul, pokrojonych w kostkę
2 główki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Farsz
1 szklanka masła
2 szklanki mąki
bulion z kurczaka
1 szklanka 12% śmietany
1 szklanka sherry
sól i pieprz
2 szklanki mrożonego groszku
1 partia ciasta z pesto i szczypiorkiem
kurczak i warzywa


Kurczak i bulion
Części kurczaka przełożyć do dużego garnka, wlać tyle wody, aby prawie całkowicie je przykryła.
Dodać sól, pieprz i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości, około 30 minut. Kurczaka wyjąć z wywaru. Kiedy przestygnie, oderwać mięso od kości. Wyrzucić kości i skórę. Odlać bulion i trochę tłuszczu z wierzchu i zachować na później.

Warzywa
Pusty garnek po bulionie z powrotem ustawić na ogniu, łyżką wazową wlać tłuszcz i włożyć kurczaka. Dodać warzywa i smażyć je, aż zmiękną. Gotowe warzywa wyjąć z garnka i ostawić na później.

Farsz
Ten sam garnek raz jeszcze ustawić na palniku, dodać masło. Kiedy się stopi, wmieszać mąkę i gotować jeszcze przez kilka minut. Dodawać bulion po łyżce wazowej, ciągle mieszając. Mieszać do czasu aż bardzo zgęstnieje. Dodać śmietanę i sherry, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać mrożony groszek, mięso kurczaka i warzywa. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Aby przygotować indywidualne porcje, farsz przełożyć do 24 aluminiowych foremek do zapiekania o pojemności 230 ml, ustawić je na blasze do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego 24 koła o średnicy 7,5 cm. Tak przygotowanym ciastem przykryć farsz. Piec około 30 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy, a farsz będzie bulgotał. Można też farsz z kurczaka przełożyć do jednego lub dwóch dużych naczyń do zapiekania, przykryć ciastem i upiec. Podawać w całości.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE