Wiejski paj z wołowiną

Wiejski paj z wołowiną
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 900 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę
  • mąka pszenna
  • doprawiona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
  • do oprószenia mięsa
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 500 ml gorącego bulionu wołowego
  • 225 g gotowego kruchego ciasta
  • 1 rozkłócone wiejskie jajko

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oprósz mięso doprawioną mąką. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Dorzuć pokrojone cebule, zioła, sól i pieprz, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś półtorej godziny. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Oklej brzeg naczynia wąskim paskiem ciasta i zwilż je jajkiem. Przykryj naczynie kołem z rozwałkowanego ciasta i sklej krawędzie, przyszczypując je. Odetnij nadmiar ciasta, wytnij pośrodku otwór, żeby para mogła uchodzić, ze skrawków ciasta wytnij listki, posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, przyklej ozdoby i również posmaruj je jajkiem. Wstaw paj do piekarnika i piecz 1-1½ godziny. Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Podawaj na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE