Wołowina na rumiano z woka z pieprzem

Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 500 g rostbefu
  • pokrojonego na kawałki 1,5 x 1,5 cm
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • ½ małej cebuli
  • pokrojone w grubą kostkę
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu
  • 2 gałązki kolendry
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przepis

W dużej misce wymieszać sos ostrygowy, gorącą wodę, olej sezamowy i cukier. Włożyć wołowinę, wymieszać, by mięso pokryło się marynatą, odstawić na 10 minut. Rozgrzać wok, aż zacznie niemal dymić. Wlać olej, włożyć mięso, smażyć, podrzucając, z każdej strony przez minutę, żeby było porządnie zrumienione. Na koniec pozwolić, żeby zapalił się olej w woku. Włożyć czosnek i cebulę, dodać masło i smażyć, podrzucając, przez kolejne dwie minuty. Mięso powinno być w środku lekko krwiste. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego woka, mięso należy smażyć w dwóch partiach.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chrupiącą bagietką oraz sosem do maczania z sosu sojowego z pokrojoną papryczką chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE