Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

osss 9 lat temu

mimo tego że wszystko robilam wg przepisu

osssa 9 lat temu

biszkopt się nie udał jest pakudny i nie wyrósł ohyda jak mozna takie glupoty ludziom sprzedawac swinstwo

mass 9 lat temu

kochane, żeby biszkopt urósł trzeba ubić białka na sztywną pianę tego tu nie ma napisane, ale za to jest w każdym przepisie ze słowem "biszkopt" :) więc trzeba myśleć :)

cytra 9 lat temu

to jakiś dziwaczny przepis na biszkopt orzechowy; klasyczny przepis na ten biszkopt to:250g zmielonych orzechów
150g cukru
8jaj
sok z całej cytryny /żadnej skórki!/
Wykonanie:
żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając sok z cytryny
białka ubić na sztywno /pod koniec ubijania można dodać łyżkę cukru/
połowę orzechów wymieszać z żóltkami i 3 łyżkami ubitej piany z białek, następnie wyłożyć resztę piany na masę żółtkową na towsypać pozostałe orzechy i całość delikatnie ale dokładnie wymiesać. Masę wylać dotortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i ubiec biszkopt w temp.175-180 stopni przez 55-60 min.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na kilka godzin ale najlepiej do następnego dnia.

tess_88 9 lat temu

Na 10 komentarzy 6 jest negatywnych. Czy Pani Sikoń jest "ponad to" i nie może zabrać
głosu i wyjasnić tym wszystkim zawiedzionym i narażonym na niepotrzebne koszty
paniom, w czym tkwi tajemnica JeJ kulinarnego kunsztu? Tym bardziej, że program
jest na okrąglo powtarzany i naraża coraz to nowe osoby na frustrację i złość?
Jest chyba jakiś "administrator" na tym forum i nie można w tak lekceważacy sposób
potraktować tylu pań, pozostawiając nasze pytania bez odpowiedzi.
Wg. mnie ciasto z tego przepisu nie może się udać, bo nie ma w nim nic , co powodowa-
łoby że biszkopt rośnie, ani napowietrzonych jaj ani proszku do pieczenia, stąd ciasto
w piekarniku "ani drgnie" Nie wierzę zadnej z tych pozytywnych opini.
Bardzo proszę COŚ ZROBIĆ Z TYM PROBLEMEM. p.s. Nie ma w slowniku slowa "ŁAKOĆ"

ania102 9 lat temu

Wczoraj przygotowałam wg,przepisu orzechy z cukrem i skórką i zostawiłam na noc.Dzisiaj dodałam jajka,wymieszałam i ciach do piekarnika.Biszkopt urósł do 2 cm i koniec.Mimo ,że miałam tortownice 20cm.Już podarowałam sobie robienie krem...
Prosiłabym P.Bożenę o radę co zrobiłam źle.

Maja Z. 9 lat temu

To prawda, ze biszkopt w ogole nie rosnie. Chcialam upiec tort na urodziny syna, ale pomimo ze wszystko bylo zgodnie z przepisem, to nic z tego nie wyszlo. Musialam biec do sklepu kupic gotowy tort. Wpedzilam sie tylko w koszty. Pierwszy i ostatni raz pieklam ciasto z przepisow Pani Sikon!

Królik Piątek 9 lat temu

Jak robicie polewę czekoladową?

jusia82 9 lat temu

biszkopt wyrósł piękny, wilgotny i przepyszny ale mam obiekcje co do kremu... konsystencja jak najbardziej poprawna ale jak dla mnie o wiele za słodki, po dwóch łyżeczkach miałam dość.

cayenne 9 lat temu

Mi też ładnie wyrósł i krem był gęsty, można go było kroić łyżką. Może to zależy od wielkości jajek? Albo zrobiłaś za rzadki syrop?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE