Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek

Tażin z kurczaka, kwaszonych cytryn i oliwek
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Peta w Marrakeszu (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki marynaty szarmula:
1 szklanka posiekanej natki
1 szklanka posiekanej, świeżej mięty
1 kwaszona cytryna
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej papryki
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru
½ łyżeczki soli
2 szczypty szafranu, moczonego ½ godziny w 2 łyżkach stołowych wrzątku

Przygotowanie marynaty:
Do robota kuchennego wrzuć natkę, miętę, miąższ z kiszonej cytryny i czosnek. Zmiksuj. Przełóż pastę do miski, dodaj przyprawy, wlej wodę z szafranem, wymieszaj.

Składniki tadżinu:
duży kurczak ekologiczny lub hodowany w naturalnych warunkach
300 g wodnistych ziemniaków
300 g dojrzałych pomidorów
125 g fioletowych lub zielonych oliwek
3 łyżki stołowe oliwy
gałązki mięty i natki (do przybrania)
duże naczynie tadżin lub żaroodporne

Przygotowanie:
Podziel kurczaka na porcje i natrzyj szarmulą. Pomidory obierz ze skórki i podziel na ćwiartki. Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Pokrój w paski skórkę z kiszonej cytryny. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, potem zamarynowanego kurczaka, cytryny i pomidory. Staraj się uzyskać kształt piramidy. Polej oliwą. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C albo postaw na ogniu. Po pół godzinie dorzuć oliwki i duś przez kwadrans. Postaw tadżin na stole, podnieś pokrywkę. Goście będą nakładać sobie gotowe danie sami. Przybierz potrawę gałązkami ziół.

© Peta Mathias

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE