Pieczony kurczak nadziewany kuskusem w marokańskim stylu

Pieczony kurczak nadziewany kuskusem w marokańskim stylu
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Antony w Maroku (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki
kurczak o wadze około 1,5 kg
½ szklanka rodzynek
3 łyżki białego wytrawnego wina
½ łyżeczki pręcików szafranu
1 szklanka kuskusu (do zalewania wrzątkiem)
3 szklanki wody
6 łyżek masła
2 średnie cebule, posiekane
2 łyżeczki cynamonu
¾ szklanki podprażonych, posiekanych migdałów
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
łyżka miodu

Pikantna pasta
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyzeczki rozmarynu
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyzeczka kurkumy
½ łyżeczki kminku
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka harissy (patrz: osobny przepis)
2 łyżki oliwy

Kurczak pieczony
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie na pół godziny. Odsączyć, odstawić. W małym rondelku podgrzać wino na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wsypać szafran, zostawić na 15 minut. Kuskus wsypać do brytfanki. Zagotować wodę z dodatkiem 4 łyżek masła i zalać nią kuskus, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Wzruszyć kuskus widelcem. Na patelni stopić pozostałe dwie łyżki masła na średnim ogniu. Zeszklić cebulę na maśle (ma zmięknąć, ale się nie przyrumienić). Dodać cynamon i przesmażyć przez dwie minuty. Dodać szafran, namoczony w winie i smażyć przez minutę. Włożyć cebulę z cynamonem i szafranem oraz rodzynki, migdały i miód do kuskusu i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W moździerzu rozetrzeć składniki pikantnej pasty. Wsunąć palce pod skórę kurczaka na piersi i delikatnie oddzielić ją od mięsa. W powstałą kieszonkę nałożyć pastę równą warstwą. Resztą pasty posmarować kurczaka z wierzchu i od środka. Łyżką nałożyć kuskusowe nadzienie do środka. Ułożyć kurczaka w płaskiej brytfance. Piec około 45 minut (albo do momentu, kiedy po nakłuciu szpikulcem z udka wypływa przezroczysty płyn). Jest to stosunkowo prosty przepis na wyśmienite mięsne danie.

© Antony Worrall Thompson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE