Fińska grochówka

Fińska grochówka
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy

Składniki:

  • 300 g łamanego grochu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 mała wędzona golonka
  • 2 cebule jedna pokrojona w kosteczkę, druga w całości, z dwoma wbitymi goździkami
  • 1 kwiat muszkatołowy
  • 2 liście laurowe
  • 1 pokrojona w kostkę marchewka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej groch wodą, wsyp sodę oczyszczoną, zostaw na noc. Następnego dnia włóż golonkę do dużego garnka, zalej 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zawrze, zdejmij z ognia.
Zlej wodę, umyj golonkę, usuń z garnka resztki piany. Włóż golonkę do garnka, zalej ponownie wodą. Włóż cebulę z goździkami, kwiat muszkatołowca i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
Opłucz groch, włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 min.
Odcedź groch i włóż do garnka z golonką, wraz z pokrojoną cebulą i marchewką. Gotuj na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki – zajmie to 45 min do godziny. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Wyjmij golonkę, cebulę w całości, liście laurowe i kwiat muszkatołowy.
Obierz golonkę z mięsa i porwij je na kawałki (bez skóry). Dodaj do zupy musztardę i dopraw solą i pieprzem.
Ręcznym blenderem zmiksuj na purèe z wyczuwalnymi drobinkami grochu, włóż kawałki mięsa i podgrzej. Wymieszaj ze śmietaną, jeśli jej używasz. Podawaj z pieczywem na zakwasie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE