Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Składniki:
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój papryczkę chili. Na dno garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj warzywa i całość smaż ok. 2 minuty. Do zupy dodaj czerwoną soczewicę i wędzoną mieloną paprykę. Całość zalej wodą i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Soczewicę należy doprawić na końcu, inaczej długo pozostanie twarda. Kiedy się ugotuje, zupę dopraw bulionem warzywnym. Całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżo pokrojoną bazylią.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze