Tarta, truskawkowa Margerita i bita śmietana kolendrowa

Tarta, truskawkowa Margerita i bita śmietana kolendrowa
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki spodu:
450g wiórków kokosowych
450g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Składniki farszu:
2 paczki żelatyny
120 ml zimnej wody
225g mrożonych truskawek
400 ml puszka mleka kokosowego
skórka i sok z 2 limonek
60 ml tequili
60 ml grand marnier
60g miałkiego cukru

Składniki bitej śmietany:
1 pęczek kolendry
30g cukru
250 ml śmietany 35%

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Rozsyp wiórki na blasze. Praż w piekarniku, aż będą złocisto-brązowe, czyli przez ok. 15-20 minut. W misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem roztop czekoladę. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj uprażone wiórki i wanilię. Wyłóż folią plastikową foremkę do tart, wlej do niej masę czekoladową. Dociśnij i zrób równy brzeg. Wstaw do lodówki na 15 minut, aż się zetnie.
W tym czasie do małego rondelka wlej zimną wodę i wsyp żelatynę. Odstaw na kilka minut. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Zmiksuj truskawki, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonek, tequilę, grand marnier i cukier na gładką masę. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i przelej na stwardniały spód. Schładzaj, aż się zetnie, przez co najmniej 3 godziny, a jeszcze lepiej całą noc. Przed podaniem wrzuć kolendrę i cukier do robota kuchennego i zmiksuj. W misce ubij śmietanę razem z kolendrą zmiksowaną z cukrem. Przełóż na tartę i natychmiast podawaj! Tartę łatwiej wyjąć z foremki i dopiero wtedy pokroić.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE