Ekspresowe ciasto czekoladowe

Ekspresowe ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto
  • 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
Polewa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja dobrze ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier aż się rozpuści. Dodać mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Spód małej tortownicy wyłożyć pergaminem, ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 15-18 minut. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika - trzeba zrobić próbę, upieczone ciasto powinno być ciemne i wilgotne w środku. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka lub śmietanki. Ciasto wyjąć z formy i posmarować ciepłą polewą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE