Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 400 g żabnicy
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ćwierć miarki oliwy
- ćwierć miarki białego wina
- sól i pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
Pokroić rybę w kostkę. Wymieszać zioła z czosnkiem, oliwą i winem. Wymieszać z rybą w szklanej misce i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło zalewą. Jeżeli używamy patyczków, należy je moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, żeby drewno nie spłonęło na grillu.
Posolić i popieprzyć rybę. Nawlec po 3 kawałki na patyczek, rozdzielając je plasterkami cytryny. Położyć na grill. Podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Posolić i popieprzyć rybę. Nawlec po 3 kawałki na patyczek, rozdzielając je plasterkami cytryny. Położyć na grill. Podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia francuska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze