Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich

Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 400 g żabnicy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • ćwierć miarki oliwy
  • ćwierć miarki białego wina
  • sól i pieprz
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pokroić rybę w kostkę. Wymieszać zioła z czosnkiem, oliwą i winem. Wymieszać z rybą w szklanej misce i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło zalewą. Jeżeli używamy patyczków, należy je moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, żeby drewno nie spłonęło na grillu.
Posolić i popieprzyć rybę. Nawlec po 3 kawałki na patyczek, rozdzielając je plasterkami cytryny. Położyć na grill. Podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE