Roladki z langustynek z sosem pomarańczowym

Roladki z langustynek z sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Przepis


Langustynki:
2 szklanki ogonów langustynek, bez skorup, oczyszczonych
białko 1 jajka
½ szklanki tartej bułki
sól i mielony pieprz

Krem:
½ szklanki mielonego twarogu śmietankowego
½ łyżki posiekanego szczypiorku
½ łyżki posiekanej natki kolendry
sól i pieprz

Sos pomarańczowy:
14 pomarańczy
2 łyżki miodu

½ szklanki rzeżuchy

Przygotowanie:
Obierz ogony langustynek z pancerzy: ostrożnie złam pancerz na pół, uchwyć wystające mięso i delikatnie wyciągnij, jednocześnie ściskając palcami tylną część ogona, żeby wyjąć mięso i jednocześnie usunąć czarną „żyłkę”, czyli wnętrzności. Oczyszczone ogony posiekaj dość drobno i przełóż do miski. Dodaj białko i tartą bułkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Nałóż twaróg śmietankowy do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, kolendrę, dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do torebki strunowej.
Urwij kawałek plastikowej folii o dł. 40 cm. Przetrzyj blat kuchenny wilgotną ściereczką, żeby folia przykleiła się do blatu. Następnie lekko natłuść folię oliwą. Rozłóż posiekane langustynki na folii, formując pośrodku prostokąt i pozostawiając spore marginesy ze wszystkich stron. Odetnij róg torebki strunowej z kremem i wyciśnij wypełnienie równą wstęgą pośrodku prostokąta z mięsa langustynek, równolegle do dłuższego brzegu folii. Zawiń dłuższy brzeg folii znajdujący się bliżej ciebie, podnieś ją delikatnie i zwijaj roladę od siebie. Owiń ją szczelnie folią, zawiń końce folii i włóż roladę do lodówki, żeby stężała. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Obierz 8 pomarańczy, wykrój cząstki z błonek i odłóż na bok. Przekrój pozostałe 6 pomarańczy na połowy i wyciśnij z nich sok do małego rondla. Zagotuj sok, dodaj miód, przemieszaj zawartość rondla i zredukuj do połowy objętości, mieszając od czasu do czasu. Pokrój roladę w folii na kawałki szerokości ok. 5 cm. Ułóż je płaską stroną na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, usuń folię, a następnie wstaw roladki do piekarnika i piecz około 7 min. Rozłóż na talerzach zapieczone roladki. Ułóż wokół nich cząstki pomarańczy, polej niewielką ilością sosu pomarańczowego i ułóż na roladach trochę rzeżuchy.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE