Pierożki z krewetkami i imbirem

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Pierogi i pierożki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Farsz:
2 przegrzebki
200 g obranych, oczyszczonych krewetek
kawałek startego imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 posiekane chili bez nasion
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka kecap manis
1 łyżka oleju sezamowego

Ciasto:
2 i pół filiżanki mąki
półtorej łyżeczki soli
1 filiżanka zimnej wody
4 krople oleju sezamowego

Przygotowanie:
Krewetki i przegrzebki posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu, przykryć i schłodzić.
Do mąki z solą wlać wodę i olej. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wyrabiać ciasto przez kolejne 5-10 minut, aż będzie gładkie i lśniące. Podzielić na pół i z każdej części uformować wałeczek. Każdy pokroić na 22 kawałki. Tak przygotowane porcje ciasta rozwałkować na placuszki o średnicy 7 cm. Na środek nałożyć farsz, brzegi zwilżyć wodą i skleić.
Tak przygotowane pierożki przykryć, żeby nie wyschły. Ugotować je na parze.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE