Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



650 g kapusty włoskiej

8 ziemniaków

150 g masła

sól i świeżo zmielony pieprz

300 g sera taleggio



Przygotowanie:



Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą. Wykroić głąb z kapusty i podzielić ją na liście. Wyciąć z liści główny, gruby nerw. Blanszować w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ściereczce. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Posypać solą i pieprzem, rozrzucić na wierzchu kawałki masła. Wyłożyć na ziemniaki warstwę kapusty. Pokroić ser na cienkie plasterki i rozłożyć na kapuście. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut, usunąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerze i podawać.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.