Anna Olson

Zabaglione z winem lodowym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zabaglione z winem lodowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zabaglione

6 żółtek

6 łyżek cukru

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wina lodowego (Icewine / Eiswein) lub innego wina deserowego

2 łyżki śmietany kremówki

6 szklanek świeżych sezonowych owoców (pokrojonych brzoskwiń, borówek amerykańskich, moreli, itp.)



Przygotowanie

W metalowej lub szklanej misce utrzyj żółtka z cukrem, sokiem z cytryny i winem lodowym. Umieść miskę na garnku z delikatnie wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać wody) i mieszaj intensywnie, aż krem podwoi objętość, będzie jasny, gęsty i gładki. Zdejmij miskę z garnka i wmieszaj śmietanę. Wstaw do lodówki. Przed podaniem nałóż do pucharków porcje owoców i kremu zabaglione.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.