Japoński sernik bawełniany

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Serniki
Składniki:
- 250 g serka kremowego
- 50 ml rozpuszczonego masła
- 15 ml soku z cytryny
- 100 g mleka 3,2%
- 15 g mąki pszennej tortowej
- 15 g skrobi kukurydzianej
- szczypta soli 240 g białka / 6 białek
- 120 g żółtka / 6 żółtek
- 140 g cukru
- 3 ml ekstraktu z wanilii szczypta kwasku cytrynowego
- cukier puder do posypania sernika
Przygotowanie:
Ser, masło, mleko wymieszać w malakserze, dodać mąkę pszenną oraz skrobię kukurydzianą, sól, żółtka, sok z cytryny i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić z cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego na sztywną pianę, stopniowo połączyć z masą serową. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w kąpieli wodnej, w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, przez 70 min.
Białka ubić z cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego na sztywną pianę, stopniowo połączyć z masą serową. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w kąpieli wodnej, w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, przez 70 min.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze