Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • jagody
  • czerwona porzeczka
  • cynamon
  • sękacz
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE