Agnieszka Kręglicka

Wywar mięsny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wywar mięsny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak

1 kg pręgi wołowej

4 marchewki

3 korzenie pietruszki z nacią

3 łodygi selera naciowego z liśćmi

por

2 cebule

10 goździków

pieprz

sól

listek laurowy

ziele angielskie

dodatkowo: ósemka włoskiej kapusty

ząbek czosnku

gałązki tymianku

suszony grzybek

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka natrzeć solą, podzielić na części, wykroić piersi i odłożyć. Jedną cebulę nadziać goździkami, drugą podzielić na ćwiartki i przypalić na suchej patelni ze wszystkich stron. Resztę warzyw pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć kurczaka, pręgę wołową w całości i warzywa. Zalać zimną wodą, na wysokość ok czterech cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Smak można rozbudować przyprawami dodatkowymi. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Piersi kurczaka można wykorzystać do innego dania, lub po ok. 2 godzinach dodać do wywaru. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Miękkie mięso nadaje się do jedzenia, długo gotowane jarzyny są wyjałowione. Wywar można wykorzystać jako rosół, do przygotowania innych zup, sosów, risotta i gulaszów. Można mrozić.

powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.