Okonki w bułce z domowym chutneyem z pomidorów

Okonki w bułce z domowym chutneyem z pomidorów
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 do 10 filecików z okonia
  • sól i pieprz do doprawienia ryby
  • mąka ryżowa do oprószenia ryby
1 kg pomidorów „jajo” (polnych, rzymskich, gruntowych)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula biała
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki octu jęczmiennego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka zmielonej gorczycy
  • 1 łyżka soli
bułka pszenna lub inna ulubiona
  • masło do posmarowania bułki
  • ząbek czosnku
  • sałata

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania chutneya. Pomidory przekrój na pół i pozbądź się szypułki.
Pokrój znowu na pół i opróżnij gniazda nasienne, wrzuć na dużą patelnię. Jabłko obierz i pokrój w niedużą kostkę, dorzuć na patelnię. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i też na patelnię. Gorczycę utrzyj w moździerzu. Dodaj resztę składników, ocet, cukier, przyprawy.
Wstaw patelnię na ogień i mieszaj doprowadzając do zagotowania, tak długo, aż  cukier się rozpuści. Wszystko gotuj około 40 minut na małym ogniu, chutney jest gotowy w momencie, kiedy dociskając łyżkę od góry nie zbierze się w niej sok.


Bułkę przekrojoną jak do hot doga, czyli naciętą, posmaruj masłem i podsmaż na suchej patelni, aż masło się zarumieni. Przekrojonym na pół ząbkiem czosnku posmaruj wnętrze przyrumienionej bułki. Ułóż na jednej części sałatę i chutney.


Okonki rozmrożone w nocy w lodówce osusz papierowym ręcznikiem, osól i popieprz, następnie obtocz w mące ryżowej. Rozgrzej patelnię i na rozgrzaną wylej około 0,5 centymetra oleju rzepakowego. Tuż przed punktem dymienia wrzuć otrzepane z nadmiaru mąki fileciki z okonków, oczywiście skórą do dołu, żeby się najpierw zarumieniła.
Smaż z obu stron, dosłownie kilka minut. Wyłóż na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i ułóż na chutneyu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA