Kapłon smażony na słodko

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- kapłon cały (waga ok. 1,6 kg)
Sos:
- 1 cebula czerwona
- 50 g masła
- 1 łyżka stołowa octu winnego
- 0,1 g szafranu
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 10 g imbiru
- pół limonki
- 50 g oliwek
- 50 g rodzynek
- 25 g cukru
- 50 g wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Kapłona zwilż olejem i posól, włóż go do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika na 2,5 godz.
Przygotowanie sosu:
Obetnij końcówki limonki i pokrój ją wraz ze skórką w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, przysmaż ją na patelni na maśle. Dodaj rodzynki, oliwki, szafran, limonkę, wodę i ocet winny. Dosyp cukier i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj świeżo starty imbir i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kapłona z piekarnika i odkrój od niego pierś, połóż na niej masło i dodaj pierś do sosu. Zredukuj sos o 25%, kapłona przełóż na talerz i oblej go sosem.
Kapłona zwilż olejem i posól, włóż go do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika na 2,5 godz.
Przygotowanie sosu:
Obetnij końcówki limonki i pokrój ją wraz ze skórką w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, przysmaż ją na patelni na maśle. Dodaj rodzynki, oliwki, szafran, limonkę, wodę i ocet winny. Dosyp cukier i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj świeżo starty imbir i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kapłona z piekarnika i odkrój od niego pierś, połóż na niej masło i dodaj pierś do sosu. Zredukuj sos o 25%, kapłona przełóż na talerz i oblej go sosem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze