Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią

Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Oceń przepis:
99 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

kurczak:
4 udka kurczaka bez skóry i kości
1 czubata łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka nieprażonego ziarna sezamu
1 świeża czerwona chili

laksa:
1 kostka drobiowego lub warzywnego bulionu
1 dynia piżmowa (tylko górna część, bez pestek)
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 świeża czerwona chili
1 łyżeczka kurkumy
½ pęczka dymki
1 czubata łyżeczka masła arachidowego
4 suszone liście limonki kaffir
½ pęczka świeżej kolendry
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżka sosu rybnego
300 g makaronu ryżowego wstążki
2 pęczki szparagów (600 g)
1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleczka kokosowego
3 limonki

Przygotowanie:

Na dużym arkuszu pergaminu obtocz mięso kurczaka w soli, pieprzu i mieszance Pięciu Smaków. Przykryj udka pergaminem i rozbij wałkiem do ciasta albo patelnią na grubość 1,5 cm. Rozłóż je na gorącej patelni grillowej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. Wlej około 800 ml wrzątku do dużego garnka i pokrusz koskę bulionową.

Odetnij szypułkę dyni, pokrój na kawałki nie obierając (pozostałą część przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ zachowaj na inną okazję). Zetrzyj dynię na tarce w malakserze i włóż do wrzącego bulionu. Wymień w malakserze tarkę na nóż i włóż do pojemnika obrany czosnek, imbir, chili, kurkumę, oczyszczone dymki, masło arachidowe, liście limonki kaffir i łodyżki kolendry (liście zachowaj). Wlej olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Zmiksuj wszystko na pastę, przełóż do garnka z bulionem i dodaj makaron.

Umyj szparagi, odkrój dolną część łodyg, a resztę pokrój pod kątem, zostawiając czubki w całości. Dodaj je do garnka z bulionem, zalej mleczkiem kokosowym, a gdy zawrze spróbuj, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym wyłącz palnik. Polej smażące się na patelni kawałki kurczaka miodem i sokiem z limonki, posyp sezamem i podrzuć albo przemieszaj. Podaj laksę z cząstkami limonki, kolendrą i plasterkami świeżej chili.

© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE