Wołowina w piwie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina w piwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki tłuszczu wołowego lub masła

łyżka oliwy

1,5 kg polędwicy pokrojonej w słupki

3 duże cebule w plasterkach

4 pokrojone ząbki czosnku

sól i pieprz

2 łyżki mąki

łyżka brązowego cukru

1,5 miarki bulionu wołowego

0,5 l piwa

łyżka octu z czerwonego wina

bouquet garni

 

Przygotowanie:

Roztopić masło z oliwą na patelni i partiami obsmażyć słupki wołowiny ze wszystkich stron. Zestawić z gazu. Na tej samej patelni usmażyć d miękkości cebulę, przez ok. 15 min, po czym dodać na minutę czosnek. Zestawić z gazu. Sprawdzić, czy na patelni został tłuszcz. Jeśli nie, wrzucić łyżkę masła i roztopić. Wrzucić na patelnię mąkę i cukier i smażyć przez minutę na zasmażkę. Stopniowo wmieszać bulion i zagotować. Nastawić piekarnik na 160°. Do gorącego bulionu wlać piwo i ocet, ponownie zagotować, trzymać na gazie do zgęstnienia, przez ok. 10 min. Zestawić. W dużej brytfannie układać na przemian masę cebulową i wołowinę, soląc i pieprząc kolejne warstwy. Wrzucić bouquet garni i zalać całość uzyskanym płynem. Przykryć i piec przez 2,5 godz. W miarę możności pozostawić danie na noc w lodówce. Nazajutrz po podgrzaniu będzie jeszcze smaczniejsze.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.