Wołowina w cieście francuskim

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina w cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g polędwicy wołowej

sól i pieprz

3 łyżki masła

oliwa

2 posiekane szalotki

450 g posiekanych grzybów

listki z łodyżki tymianku

listek laurowy

125 ml madery

2 łyżki crème fraîche

garść posiekanej świeżej pietruszki

2 opakowania ciasta francuskiego (po 450 g)

jajko rozbełtane z łyżeczką wody

 

Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć mięso. Roztopić łyżkę masła z odrobiną oliwy na patelni, po czym obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na deskę do wystudzenia, zawinąć i włożyć do lodówki.
Na tej samej patelni przygotować grzyby. Roztopić resztę masła i zeszklić szalotkę. Dorzucić grzyby, tymianek i listek laurowy, smażyć do miękkości. Zalać maderą, zagotować i odparować płyn. Dodać śmietanę i zredukować do b. gęstej masy. Posolić i popieprzyć. Wmieszać pietruszkę.
Rozwałkować pierwsze ciasto na prostokąt, na którym mięso pomieści się ze sporym marginesem. Ułożyć ciasto na blasze. Wyjąć mięso z lodówki i odwinąć. Nałożyć masę grzybową na środek ciasta, na jej wierzchu położyć mięso. Rozwałkować drugie ciasto na odpowiednią wielkość. Posmarować spodnie ciasto rozbełtanym jajkiem i nakryć górnym, sklejając brzegi. Naciąć je na 2,5 cm i pozwijać palcami. Wstawić do lodówki do czasu pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Posmarować całą powierzchnię ciasta rozbełtanym jajkiem i naciąć wierzch w dwóch miejscach, żeby dać ujście parze. Piec przez kwadrans. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dopiekać przez ok. 20 minut, zależnie od upodobań. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem na plastry.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.