Janella  Purcell

Wietnamska sałatka


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wietnamska sałatka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak

kawałek imbiru

3 papryczki chili

kawałek trawy cytrynowej

pół pęczka kolendry z korzeniami

pół pęczka wietnamskiej mięty

główka czosnku

100 ml sosu rybnego

75 g cukru palmowego

sok z 2 limetek

4 łyżki szalotki

2 łyżeczki ziarna sezamowego

pół małej kapusty pekińskiej

mała marchew

pół czerwonej cebuli

filiżanka świeżych kiełków fasoli

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy korzenie kolendry, pokrojony imbir, trawę cytrynową i kilka ząbków czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Schładzamy i wyjmujemy kurczaka. Rosół zachowujemy. Robimy sos miksując sos rybny, 100 ml wody, sok z limetki, cukier palmowy, 1 chili i ząbek czosnku. Szatkujemy kapustę, marchew i cebulę. Mięso kurczaka obieramy z kości, rozdrabniamy, mieszamy z sosem, ziołami i kapustą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.