Wołowina z woka z liśćmi la lot

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 300 g rostbefu
- 15 liści pieprzowca la lot
- z grubsza pokrojonych
- 1 trawa cytrynowa
- tylko biała część
- drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 średnie papryczki chili
- drobno posiekane
- 1 średnia papryczka chili
- pokrojona w poprzek
- do dekoracji
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka wietnamskiego sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 gałązki kolendry
- do dekoracji
- więcej o ziołach wietnamskich tutaj
Przygotowanie:
Na porządnie rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej, wrzucić trawę cytrynową, podsmażać, aż puści aromat, następnie dodać czosnek i chili. Włożyć mięso, pokrojone w 3 mm grubości plastry i smażyć, przegarniając i podrzucając, przez 2 minuty. Wlać sos sojowy i rybny, dodać cukier. Włożyć liście la lot i smażyć, mieszając i podrzucając przez kolejną minutę. Wyłożyć na talerz, udekorować chili i kolendrą. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze