Sałatka z zielonej papai

Sałatka z zielonej papai
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Przepis





Składniki:
1 zielona papaja (ok. 180 g), obrana, pokrojona na wiórki
200 g gotowanego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki
200 g ugotowanych średniej wielkości krewetek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
5 drobno pokrojonych listków mięty
5 drobno pokrojonych listków bazylii azjatyckiej
5 drobno pokrojonych listków pachnotki (perilli/shiso)
5 drobno pokrojonych listków kolendry ząbkowanej
1 łyżka prażonych szalotek azjatyckich
1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
½ łyżeczki prażonych płatków czosnku
1 pokrojona papryczka chili
3 łyżki sosu do maczania na bazie sosu rybnego

Sos do maczania:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki octu (spirytusowego lub ryżowego)
2 łyżki cukru
125 ml wody
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekane chili
2 łyżki soku z limonki

więcej o ziołach wietnamskich tutaj


Przygotowanie:
Do rondelka wlać sos rybny, ocet i wodę, dodać cukier i wstawić na średni ogień. Wymieszać, podgrzewać, zdjąć z ognia chwilę przedtem, zanim mieszanina zacznie wrzeć. Wystudzić. Wymieszać z czosnkiem, chili i sokiem z limonki. Do dużej miski włożyć wiórki papai, plasterki boczku, zioła i sos do maczania, wymieszać porządnie. Wyłożyć na półmisek, na wierzchu poukładać krewetki. Posypać prażoną szalotką i płatkami prażonego czosnku, chili oraz fistaszkami.

Wskazówka: wiórki papai zanurzyć w zimnej wodzie na 4 minuty, następnie odcedzić. Dzięki temu pozostaną chrupiące.

Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Wietnamie”


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE