Tomasz Jakubiak

Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie z goździkami oraz ziemniaki gotowane w mleku, ubijane z koprem i tymiankiem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 11690

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g wątróbki cielęcej

1 jabłko słodkie

2 cebule szalotki

kilka goździków

jedna gwiazdka anyżu

2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, pasuje też Porto

2 łyżki masła

300 g młodych ziemniaków

1 litr mleka

łyżka posiekanego kopru

5 gałązek tymianku obranego z łodygi

 

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy korzenne i wątróbkę. Obsmażyć z obu stron (ok. 5 minut). Jabłka pokroić w ćwiartki, dodać na patelnię, podsmażyć chwilę, zalać winem. Poczekać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.
Podawać z wątróbką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.