Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli

Kugiel z wędzonego kurczaka zobacz Kugiel z wędzonego kurczaka 2018-06-19 13:01:31
Kugiel z wędzonego kurczaka
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki i cebulę zmiksuj w melakserze i przełóż do sita wyłożonego gazą, aby odcedzić nadmiar wody. Do odsączonej masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zlej wodę, która obciekła z ziemniaków, a krochmal, który osiadł na dnie, dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż warstwę masy ziemniaczanej, a na to porwane na kawałki mięso wędzonego kurczaka. Przykryj resztą masy ziemniaczanej i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st.C. Piecz przez ok. 45 minut, aż na wierzchu kugla powstanie chrupka skórka. Wyjmij kugiel z pieca i odstaw na chwilę, aby odpoczął. Marynowane warzywa pokrój, dodaj posiekany szczypiorek i musztardę, wymieszaj. Kugiel krój w cząstki jak tort i podaj z sałatką oraz łyżką ubitej kwaśnej śmietany.

Sprzęt: Malakser kitchen aid, sito, gaza, miska 1l 2 szt., tortownica, deska, nóż 21 cm, miska ½ l 2 szt., mikser ręczny, łyżki stołowe, talerz duży.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

bazia 7 lat temu

polecam, proste i bardzo dobre

MarCiu 7 lat temu

Opisy potrzebnego sprzętu do wykonania tej potrawy są bezbłędne :) "nóż 21 cm"... To co jak będę miał taki 20cm to już jej nie wykonam? :) Szkoda, że nie ma jeszcze podanych wymiaru talerza, na którym mam podać potrawę i szerokość krojenia kawałków tego placka :)
A pojemność łyżek?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE