Tomasz Jakubiak

Treściwa zupa z dorsza z fasolą, warzywami i polskim sosem pesto


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8825

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Wywar rybny 1,5 l:

1 seler naciowy

2 marchewki

2 pory

2 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki i wylistkowane

3 ząbki czosnku lekko rozgniecione

kilka ziaren pieprzu czarnego

kilka listków laurowych

3 kulki ziela angielskiego

kawałek kopru włoskiego

50 dag namoczonej fasoli czerwonej lub czarnej

30 dag zbitego mięsa z dorsza pokrojonego w grubą kostkę

papryczka chili w proszku

Pesto:

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

orzech laskowy

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Selera, marchew, pora pokrój na jednakowej wielkość nie za duże kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie po czym dodaj do nich pieprz, liść, ziele i koper – smaż jeszcze z 3 min. Do gara dolej bulion, wrzuć fasolę i gotuj aż będzie miękka. W tym czasie do blendera wrzuć wszystkie składniki pesto i zmiel na gęsty sos. Ugotowaną zupę dopraw chili, a na chwilę przed podaniem wrzuć pokrojone mięso. Podawaj polaną sosem pesto.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z pomarańczy z karmelizowanym makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.