Ciastka lekko różowe z malinami i truskawkami

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 115 g masła
- 85 g drobnego cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g pokruszonej białej czekolady
- szczypta soli
- ok. 3 łyżek suszonych malin
- 3 łyżki liofilizowanych truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasny puch, dodajemy rozkłócone jajo razem z wanilią. Przesiewamy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą.
Maliny i połowę truskawek mielimy w młynku do kawy, czekoladę szatkujemy, pozostałe truskawki kruszymy np. w moździerzu.
Do masła przesypujemy mąkę, krótko mieszamy. Na koniec dodajemy owoce i czekoladę. Łączymy całość za pomocą szpatułki.
Urywamy po kawałku ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 12 minut, aż się lekko zarumienią.
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze