Tatar z łososia na ciepło podany z zapiekanymi ziemniakami

Tatar z łososia zobacz Tatar z łososia 2019-10-31 17:44:40
Tatar z łososia
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • ser dojrzewający tarty
  • olej
300 g fileta z łososia
  • 1 szalotka
  • 2 ogórki kiszone
  • koperek
  • szczypiorek
  • korzeń chrzanu
  • biały pieprz
  • sól
1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sok z cytryny
  • ok. 150 ml oleju rzepakowego
Dodatki:
  • gałązki koperku
  • kurki marynowane
  • rukiew wodna

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i tniemy na tarce na cienkie plastry. Blaszkę wykładamy pergaminem, skrapiamy olejem, posypujemy serem, na startym serze układamy plasterki ziemniaków, posypujemy po wierzchu pieprzem, solą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy na złoty kolor. Zapieczone ziemniaki studzimy.


Łososia wstawiamy na kilka minut do zamrażarki, wyjmujemy, wycinamy ciemny tłuszcz od strony skóry i siekamy jak najdrobniej. Szalotkę i obrane ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę podobną do kostki z łososia. Dodajemy po łyżce pokrojonych warzyw do ryby, jeszcze posiekany koperek, szczypiorek, pieprz, sól i na koniec tarty chrzan.


Do żółtka dodajemy musztardę, sok z cytryny, ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Do tatara dodajemy sos, wszystko mieszamy, doprawiamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię. Smażymy z jednej strony, przekręcamy na drugą stronę i zdejmujemy z palnika.


Na talerz wykładamy porcje smażonego tatara, posypujemy pozostałymi, pokrojonymi ogórkami, szalotką. Na tatarze układamy ziemniaczane krążki z serem, posypujemy kurkami marynowanymi, rukwią i skrapiamy na koniec sosem. Jeszcze tylko gałązki świeżego kopru, na wierzch świeżo mielony czarny pieprz i wiórki świeżego chrzanu. Smacznego!


 


 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE