Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Oceń przepis:
130 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z dyni
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z dyni usuń pestki, oczyść ją i pokrój w drobną kostkę.
Chili oczyść i drobno posiekaj. Imbir obierz łyżeczką.
Na rozgrzane dno garnka wlej dwie łyżki oleju oraz łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści i dodaj posiekane chili oraz starty na tarce imbir. Smaż przez około jedna minutę, a po tym czasie dodaj wcześniej pokrojoną dynię.
Obsmaż warzywo. Całość zalej bulionem drobiowym tak, aby przykryć dynię, i gotuj przez dziesięć minut do momentu kiedy dynia stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem.
Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj więcej bulionu.
Na patelni podpraż pestki dyni, aż nabiorą złotego koloru. Zupę postaw na małym ogniu i wlej powoli, ciągle mieszając mleko koksowe. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA