Laura Calder

Tian z warzyw prowansalskich


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tian z warzyw prowansalskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

2 dobrze posiekane cebule

1 duży bakłażan w plastrach

2 średnie cukinie w plastrach

2 obrane czerwone papryki pokrojone w paski

4 – 6 pomidorów w cienkich plastrach

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż cebulę na oliwie. Posiekaj taką samą ilość bakłażana, cukinii i papryki. Podsmażoną cebulę rozłóż na spodzie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa warstwami, doprawiając solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidory. Skrop oliwą. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (200°C - 220° C), aż soki wyparują, a warzywa osiągną głębokie kolory, czyli przez ok. 2 godziny. Zamieszaj w trakcie pieczenia. (Sprawdzaj, jak zachowuje się tian. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, nakryj go folią i piecz dalej).

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.