Laura Calder

Tian z warzyw prowansalskich


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tian z warzyw prowansalskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

2 dobrze posiekane cebule

1 duży bakłażan w plastrach

2 średnie cukinie w plastrach

2 obrane czerwone papryki pokrojone w paski

4 – 6 pomidorów w cienkich plastrach

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż cebulę na oliwie. Posiekaj taką samą ilość bakłażana, cukinii i papryki. Podsmażoną cebulę rozłóż na spodzie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa warstwami, doprawiając solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidory. Skrop oliwą. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (200°C - 220° C), aż soki wyparują, a warzywa osiągną głębokie kolory, czyli przez ok. 2 godziny. Zamieszaj w trakcie pieczenia. (Sprawdzaj, jak zachowuje się tian. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, nakryj go folią i piecz dalej).

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.