Agnieszka Kręglicka

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym


Przepis z programu Para w kuchni Łosoś i koper (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200g filetów z łososia

nasiona kopru włoskiego

sól i pieprz

oliwa do smażenia

Sos:

200 g masła

2 żółtka w temperaturze pokojowej

sok z 1/2 cytryny

łyżeczka musztardy dijon

ewentualnie posiekany koperek

Przygotowanie:

Filet z łososia pokroić w sporą kostkę i nadziać na szpadki. Nasiona kopru, pieprz i sól utłuc w moździerzu, posypać przyprawą rybę. Smażyć na rozgrzanej oliwie obracając, by cała ryba się zrumieniła.


Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.