Si King

Suflety krabowe


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Suflety krabowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

2 łyżki tartego parmezanu

25 g masła plus trochę do wysmarowania kokilek

25 g mąki

285 ml mleka

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

½ łyżeczki angielskiego proszku musztardowego

kilka kropli [sklep 426]sosu tabasco[/sklep]

110 g tartego gruyere\'a

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

mięso z jednego kraba (jasne i ciemne mięso)

3 żółtka z wiejskich jajek, lekko roztrzepane

4 białka z wiejskich jajek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmarować masłem sześć kokilek i posypać tartym parmezanem. Stopić na patelni 25 g masła i wymieszać z mąką, tak, aby nie było grudek. Podgrzewać przez minutę, a następnie wlewać stopniowo mleko, mieszając, aby powstał beszamel. Podgrzewać na małym ogniu sos, aż zgęstnieje, następnie dodać przecier pomidorowy, proszek musztardowy, sos tabasko, starty ser gruer, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spróbować, ewentualnie doprawić. Dodać rozdrobnione mięso kraba. Przestudzić, a następnie wlewać stopniowo rozbite żółtka, mieszając, by się nie ścięły. W osobnej misce ubić białka na sztywna pianę. Dodawać pianę do masy beszamelowo - krabowej, delikatnie mieszać, przegarniając metalową łyżką, uważając, aby piana zbytnio nie opadła. Rozłożyć powstałą masę do kokilek. Do brytfanki wlać wodę na głębokość 2,5 cm. Umieścić kokilki w brytfance—woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości kokilek. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku przez około 20 minut, aż suflety urosną i się przyrumienią. Podawać natychmiast z sałatą i ciepłym chlebem.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.