Gieno Mientkiewicz

Suflet z Frontierą blue jersey i zielonym groszkiem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 3797

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

4 łyżki mąki

6 dag masła

7 dag kruszonej Frontiery blue jersey

10 dag zielonego groszku

6 jaj

1 ½ szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Sos:

½ puszki kukurydzy

100 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, a następnie wlać do niej chłodne mleko, wsypać przyprawy i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Do przygotowanej masy wlać zaparzone żółtka i wkruszyć ser, dodać zblanszowany groszek, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do formy do sufletów (ew. tortownicy) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. w temp. 180 st. C., następnie 25 min. w temp. 200 st. C.

Sos:
W śmietance podgotować kukurydzę, zmiksować, doprawić.
Na talerzu zrobić kleks sosu i posadowić suflet.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.