Kanapka dla chłopa

Kanapka dla chłopa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Składniki kanapki
1 duża foccacia
20 plastrów polędwicy jagnięcej
gotowa pasta tandoori
1 kg dyni, pokrojonej w plasterki i upieczonej (z dodatkiem oliwy)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
200 g młodego szpinaku

Składniki tzatziki
2 ogórki
2 ząbki czosnku
250 g jogurtu greckiego
1 pęczek mięty
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku

Składniki marynowanej fety
porcja sera feta
1 pęczek rozmarynu
3 ząbki czosnku
oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie jagnięciny
Zamarynować mięso w paście tandoori, upiec na grillu, odłożyć.

Przygotowanie tzatziki
Obrać ogórki, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wstawić na 15 minut do lodówki. Posiekać czosnek i miętę. Odcisnąć ogórka z nadmiaru płynu, dodać czosnek, miętę i jogurt. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie fety
Wymieszać wszystkie składniki co najmniej dzień wcześniej.

Przygotowanie kanapki
Rozciąć focaccię wzdłuż. Rozsmarować na spodzie tzatziki. Ułożyć plastry jagnięciny z grilla, na to plastry upieczonej dyni. Posypać liśćmi szpinaku, plasterkami cebuli i kawałkami fety. Przykryć wierzchem focaccii. Podzielić na porcje i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE