Laura Calder

Stek z pieprzem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Stek z pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 4 steki z polędwicy ( 160 g na osobę)

1 – 2 łyżki marynowanego pieprzu

60 ml czerwonego wina albo mocnej

czarnej herbaty

sól

125 ml bulionu wołowego

125 ml crème fraîche

 

 

Przygotowanie:


Przed przygotowaniem mięso powinno stać w temperaturze pokojowej około 20 min. Ziarna pieprzu wrzuć do wina (wcześniej odcedź i opłucz). Podgrzej patelnię i dopraw mięso. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca, podsmaż steki z obu stron tak, jak lubisz. Odłóż mięso i rozpocznij przygotowanie sosu. Zdeglasuj patelnię bulionem i odparuj go, aż zostanie 1 łyżka. Przykręć ogień, dodaj ziarna pieprzu i śmietanę, a następnie wszystko podgrzej. Ułóż kawałki mięsa na patelni, obtocz. Potem wyłóż je na półmisek i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.