Laura Calder

Stek z pieprzem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Stek z pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 4 steki z polędwicy ( 160 g na osobę)

1 – 2 łyżki marynowanego pieprzu

60 ml czerwonego wina albo mocnej

czarnej herbaty

sól

125 ml bulionu wołowego

125 ml crème fraîche

 

 

Przygotowanie:


Przed przygotowaniem mięso powinno stać w temperaturze pokojowej około 20 min. Ziarna pieprzu wrzuć do wina (wcześniej odcedź i opłucz). Podgrzej patelnię i dopraw mięso. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca, podsmaż steki z obu stron tak, jak lubisz. Odłóż mięso i rozpocznij przygotowanie sosu. Zdeglasuj patelnię bulionem i odparuj go, aż zostanie 1 łyżka. Przykręć ogień, dodaj ziarna pieprzu i śmietanę, a następnie wszystko podgrzej. Ułóż kawałki mięsa na patelni, obtocz. Potem wyłóż je na półmisek i polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z czosnkową fasolą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.