Creme brulee ze świeżym liściem laurowym i białą czekoladą

Creme brulee ze świeżym liściem laurowym i białą czekoladą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 2)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 0,5 litra mleka 3,2 %
  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 80 g cukru + kilka łyżek
  • 12 żółtek
  • 6 świeżych listków laurowych
  • 50 g białej czekolady

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W garnku wymieszaj mleko ze śmietanką i listkami laurowymi. Gotuj na średnim ogniu, aż mikstura się zagotuje. Odstaw na bok.

Utrzyj żółtka z cukrem i stopniowo wlewaj gorącą miksturę z mlekiem i śmietanką do miski z żółtkami. Uważaj, aby żółtka się nie ścięły! Przecedź przez sitko i odstaw do ostygnięcia.

Przelej do żaroodpornych kokilek średnicy od 12 do 15 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 100 stopni ok. 1 godzinę lub do momentu, kiedy przy poruszaniu foremki nie będzie już rzadkiego płynu, tylko zastygły krem. Wyciągnij kokilki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia, a następnie włóż je do lodówki.

Przed podaniem posyp powierzchnię każdej porcji cukrem i za pomocą palnika rozpuść go na karmel. Odstaw na chwilę i oprósz startą, białą czekoladą.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE