Claire Robinson

Śródziemnomorski kuskus


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne

Śródziemnomorski kuskus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 suszonych moreli

2 miarki bulionu niskosodowego

12 oliwek Kalamata (bez pestek)

½ miarki młodej szalotki (3 sztuki)

półtorej miarki kuskusu*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Morele kroimy na drobne kawałeczki. Przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem, w razie potrzeby doprawiamy solą i zagotowujemy. Kroimy oliwki i szalotkę (łącznie z zielonymi częściami warzywa). Kuskus przesypujemy do naczynia i zalewamy zagotowanym „morelowym” bulionem. Dodajemy pozostałe składniki. Naczynie przykrywamy folią spożywczą na kilka minut. Przed podaniem delikatnie mieszamy całość widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.